Γράφει ο Kώστας Ρώτας
Αρχιτέκτονας μηχανικός
Αντιδημάρχο Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δήμου Αμαρουσίου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στη δημοτική παράταξη ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ!
Η Κλιματική Αλλαγή είναι ένα φαινόμενο το οποίο ήδη βιώνουμε και οι επιπτώσεις του έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές. Χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στη ιστορία της ανθρωπότητας.
Τι εννοούμε όμως με τον όρο Κλιματική Αλλαγή; Xαρακτηρίζεται η μεταβολή στατιστικά μετρήσιμων στοιχείων του κλίματος λόγω σημαντικής διακύμανσης της μέσης τιμής τους ή και αλλοίωσης των χαρακτηριστικών τους, η οποία εκτείνεται σε βάθος χρόνου δεκαετιών και περισσότερο.
Οι μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που οφείλονται σε φυσικές διεργασίες, καθώς και σε αυτές που είναι απόροια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, κυρίως λόγω της τροποποίησης που επιφέρουν στην σύνθεση της ατμόσφαιρας.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως η πιο άμεση στον πολίτη μορφή διοίκησης, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία, διαφύλαξη και βελτίωση τόσο του τοπικού όσο και κατ’ επέκταση του ευρύτερου περιβάλλοντος.
Οι πόλεις βρίσκονται σε προνομιακή θέση να πρωτοστατήσουν στη δράση για το κλίμα και να αναπτύξουν την καινοτομία για τον κόσμο.
Οι αστικές περιοχές φιλοξενούν το 75 % των πολιτών της Ε.Ε., ενώ παγκοσμίως, οι αστικές περιοχές καταναλώνουν πάνω από το 65 % της παγκόσμιας ενέργειας, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 70 % των εκπομπών CO2. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό οι πόλεις να λειτουργούν ως οικοσυστήματα πειραματισμού και καινοτομίας, ώστε να βοηθούν όλες τις υπόλοιπες περιοχές κατά τη μετάβασή τους στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» 22-23 χρηματοδοτεί με ποσόν 360 περίπου εκατ. ευρώ ώστε να ξεκινήσουν οι πορείες καινοτομίας προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030.
Το Μαρούσι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ενέργειας. Η υπογραφή της σύμβασης και η ανάπτυξη του Κλιματικού Συμβολαίου Πόλης, αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του Δήμου προς επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και έρχεται να τονίσει τη σημασία του ρόλου των αστικών κέντρων στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Το συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς, όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση αποβλήτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά σχέδια. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν οι πολίτες, οι ερευνητικοί οργανισμοί και ο ιδιωτικός τομέας.
Είναι σαφείς και ορατές οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η πόλη μας για το κλίμα και που θα της επιτρέψει να συνεργαστεί με την ΕΕ, τις εθνικές και τις περιφερειακές Αρχές – και κυρίως με τους πολίτες της, για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.
-να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
-να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες
-να προστατεύσουν τη Βιοποικιλότητα,
-να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την Κυκλική Οικονομία
-να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα όπως και τη Βιώσιμη Διατροφή και ταυτόχρονα
-να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.
Μια προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη, μια προσέγγιση με γνώμονα τις πόλεις σε επίπεδο ΕΕ, η πόλη ως οικοσύστημα καινοτομίας που καθοδηγείται από τους πολίτες και είναι ανοιχτό, ηθική και κοινωνικά υπεύθυνη πρόσβαση, κοινή χρήση και διαχείριση δεδομένων, τεχνολογίες ως βασικοί παράγοντες, διαλειτουργικές ψηφιακές πλατφόρμες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές, διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) και κοινά μοντέλα δεδομένων.
Κλείνοντας, είναι ανάγκη να επισημάνω ότι το πρόγραμμα «κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις», θα μας υποστηρίξει να κάνουμε πράξη τις φιλοδοξίες όλων μας για το κλίμα έως το 2030.