Προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την υπηρεσία με τίτλο «Καινοτόμο – Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων στο Σχολικό Περιβάλλον στο Δήμο Αμαρουσίου» δρομολογεί προς σύναψη ο Δήμος Αμαρουσίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 27 Ιουνίου (με ψήφους 20 υπέρ, και 4 «παρών» από τους Βασίλη Μπούρα, Σάρρα Εσκενάζη, Σπύρο Μπόγδανο και Τίνα Μαρτίνη, τα οποία δεν προσμετρώνται στην ψηφοφορία).
Σκοπός του προγράμματος είναι κυρίως η βελτίωση των γνώσεων των στελεχών της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση προς το Σώμα, η αναγκαιότητα της επιμόρφωσης προέκυψε επιτακτικά από την πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής, στην οποία συμπλέκονται οι φυσικές διεργασίες, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι φυσικές καταστροφές και οι ανθρωπιστικές κρίσεις.
Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων οδηγεί σε τοπικές και περιφερειακές εντάσεις, οι οποίες καθιστούν επιβεβλημένες νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις και παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού που θα ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων προβλημάτων, όπου οι υπηρεσίες στον πολίτη και η κοινωνική μέριμνα, είναι κυρίαρχοι στόχοι.
Στόχος του Καινοτόμου Προγράμματος Επιμόρφωσης στη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων είναι να μειωθούν οι κάθε είδους επιπτώσεις από κινδύνους καταστροφών και κρίσεων όχι μόνο στο ευαίσθητο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, λόγω της μεγάλης αλληλεπίδρασης που υφίσταται.
Θεματικές ενότητες
Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα της παρούσας προγραμματικής σύμβασης θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε 9-10 σχολεία του Δήμου, τα οποία θα υποδείξει ο Δήμος Αμαρουσίου και περιλαμβάνει τις εξής Θεματικές Ενότητες.
Α. Επιμορφωτικές Θεματικές Ενότητες Σύγχρονης Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
-Εισαγωγή στη Θεωρία Κινδύνων και Κρίσεων
Βασικές έννοιες. Είδη καταστροφών και κρίσεων. Ο κύκλος διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων. Προκαταστροφικό, συγκαταστροφικό και μετακαταστροφικό στάδιο. Οι παγκόσμιες διαστάσεις των καταστροφών και οι εξειδικεύσεις στον Ελλαδικό χώρο.
-Γεωδυναμικές Διεργασίες
Φυσικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές. Είδη φυσικών καταστροφών, Σεισμοί, Ηφαιστειακή Δραστηριότητα, Κατολισθητικά Φαινόμενα, Θαλάσσια Σεισμικά Κύματα. Αίτια Γέννησης, Πρωτογενή και Δευτερογενή Φαινόμενα, Επιπτώσεις. Δράσεις Πρόληψης, Έκτακτης Ανάγκης, Αντιμετώπισης και Επαναφοράς στο Σχολικό και Εργασιακό Περιβάλλον.
-Υδρομετεωρολογικοί Κίνδυνοι – Κλιματική Κρίση
Πλημμυρικά Φαινόμενα, Αστικές και Δασικές Πυρκαγιές, Διάβρωση, Έντονα – Ακραία Φαινόμενα, Καύσωνες, Κλιματικές Κρίσεις. Αίτια Γέννησης, Πρωτογενή και Δευτερογενή Φαινόμενα, Επιπτώσεις. Δράσεις Πρόληψης Έκτακτης Ανάγκης, Αντιμετώπισης και Επαναφοράς στο Σχολικό, Οικογενειακό και Εργασιακό Περιβάλλον.
-Τεχνολογικοί – Ανθρωπογενείς – Βιολογικοί Κίνδυνοι
Βιομηχανικά Ατυχήματα, Αστοχίες Κατασκευών, Ατυχήματα Μεταφορών, Διαρροή Επικίνδυνων Ουσιών, Περιβαλλοντική Ρύπανση, Συνέπειες. Δράσεις Πρόληψης Έκτακτης Ανάγκης, Αντιμετώπισης και Επαναφοράς στο Σχολικό, Οικογενειακό και Εργασιακό Περιβάλλον. Βασικές Έννοιες – Επιδημίες, Αίτια, Επακόλουθα Φαινόμενα, Επιπτώσεις, Δράσεις Πρόληψης Έκτακτης Ανάγκης, Αντιμετώπισης και Επαναφοράς στο Σχολικό, Οικογενειακό και Εργασιακό Περιβάλλον.
-Διαχείριση Ψυχολογικών Επιπτώσεων
Βασικές έννοιες, κατηγορίες ψυχολογικών κρίσεων, αναμενόμενες αντιδράσεις, προστατευτικοί παράμετροι σε ειδικές καταστάσεις. Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσεων στην Σχολική Κοινότητα και το Οικογενειακό Περιβάλλον.
-Πολιτική Προστασία – Διαχείριση Κινδύνων & Σχολική Κοινότητα
Βασικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας. Σχετικό Θεσμικό Πλαίσιο για τη Διαχείριση Καταστροφών και Κρίσεων. Όργανα διαχείρισης σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό Επίπεδο. Διασύνδεση Αρχών με διαχειριστές καταστροφών και κρίσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον.
Β. Σχεδιασμός Διαχείρισης Κινδύνων στο Σχολικό Περιβάλλον
-Αναγνώριση, Ανάλυση και Εκτίμηση Κινδύνων, Προσδιορισμός Διακινδύνευσης σε επίπεδο σχολικής μονάδας – Μη Δομική Τρωτότητα Εγκαταστάσεων – Εκτίμηση Διακινδύνευσης. Σύνταξη Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών. Προτάσεις μείωσης της μη Δομικής Τρωτότητας.
Γ. Ασκήσεις Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης στα Σχολικά Συγκροτήματα
-Βασικές αρχές διοργάνωσης ασκήσεων ετοιμότητας για κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή σε κάθε σχολικό συγκρότημα. Ασκήσεις διαχείρισης καταστροφών και κρίσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Δ. Αξιολόγηση – Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
-Τελική αξιολόγηση των συμμετεχόντων
-Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης για τις Εκπαιδευτικές Δράσεις του Προγράμματος από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναφορικά με τους εμπλεκόμενους – επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, το πλήθος ανά σχολική μονάδα ανέρχεται σε 2 βασικούς και 2 αναπληρωτές.
Ε. Συμβουλευτική – Επιστημονική Υποστήριξη
-Θα παρέχεται στους εκπαιδευόμενους συμβουλευτική – επιστημονική υποστήριξη στο περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού. Πιο συγκεκριμένα θα προάγεται η αλληλεπίδραση του εκπαιδευόμενου με το μαθησιακό υλικό, θα επεξηγούνται δύσκολα σημεία και έννοιες και αν κριθεί αναγκαίο, θα εξειδικεύονται οι θεωρητικές γνώσεις με τη χρήση πρακτικών εφαρμογών.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα σύνολο συνδυασμένων δράσεων οι οποίες αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση της επίτευξης των στόχων.
Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις μέσω πιστοποιημένης διαδικτυακής πλατφόρμας του ΕΚΠΑ αλλά και δια ζώσης συναντήσεις. Για τις επιμορφώσεις θα γίνει χρήση πρωτότυπου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο έχει συγγραφεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πανεπιστημιακούς καθηγητές με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων.
Ειδήσεις από το Μαρούσι στο amarysia.gr