Συνέντευξη: Ξένια Γιαννάκου
Η υποψήφια δήμαρχος Αγγελική Παπάζογλου, με εφόδιο την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη συμμετοχή της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη» στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα στα δρώμενα του Δήμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, για την προεκλογική περίοδο, τις προτάσεις και τους στόχους της για την επόμενη πενταετία αλλά και για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική σκηνή και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Γιατί να επιλέξει ο πολίτης την παράταξη «Κοινωνία Παρούσα» στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
Έχει διαμορφωθεί μια κοινή γνώμη στον Δήμο μας σε σχέση μ’ αυτό το ζήτημα. Ότι δηλαδή μέσα σε μια τετραετία η οποία σφραγίστηκε και από την περίοδο της πρωτοφανούς πανδημίας, η «Κοινωνία Παρούσα», μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο, είχε και έχει μια αδιάλειπτη παρουσία που τη χαρακτηρίζει η συνέπεια, η ευπρέπεια, η μαχητικότητα και η τεκμηριωμένη προώθηση λαϊκών αιτημάτων. Πάντοτε με προβολή και εναλλακτικών προτάσεων με προοδευτικό πρόσημο και με αυστηρό έλεγχο απέναντι σε ζητήματα αδιαφανούς διαχείρισης και μεροληπτικής πολιτικής.
Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επόμενη πενταετία στον Δήμο Κηφισιάς;
Έχουμε δώσει στη δημοσιότητα με κάθε τρόπο τις προτάσεις μας για το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στη διαμόρφωση ενός οράματος για την πόλη. Όχι μόνο προεκλογικά αλλά και με ενδιάμεσες εκδηλώσεις και δημόσιους απολογισμούς έχουμε διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο των προτάσεων. Προτεραιότητες η ριζική βελτίωση στην ικανοποίηση των αναγκών και της καθημερινότητας των πολιτών, η ανάπτυξη πολιτιστικών κέντρων ιδιαίτερα για τη νεολαία και βεβαίως η εφαρμογή αναπτυξιακών προτάσεων για τις επιμέρους μεγάλες περιοχές ώστε να υπάρχει σύγκλιση και ισορροπία μέσα σε ένα συνολικά διαμορφούμενο νέο όραμα για τον Δήμο μας.
Το 2019 η παράταξη ήταν νεοσυσταθείσα. Τέσσερα χρόνια μετά και με την εμπειρία που έχετε αποκτήσει, τι έχει αλλάξει στην «Κοινωνία Παρούσα»;
Εφόσον είχαμε μια συνεχή παρουσία και ως αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδείξαμε έχουν συσσωρευτεί εμπειρίες και έχουν διαμορφωθεί προφανώς πλέον έμπειρα στελέχη καθώς είχαμε συμμετοχή σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου. Η παράταξή μας είναι ποιοτικά περισσότερο έμπειρη και έχει κερδίσει αξιοπιστία μέσα στην κοινωνία.
Ποια χαρακτηρίζετε ως τη σημαντικότερη προσφορά της παράταξης στην πόλη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Δημοτικό Συμβούλιο, την περίοδο 2019-2023;
Όλοι κρινόμαστε μέσα σε πρωτόγνωρες ανάγκες που δημιουργούνται και υπήρξαν τέτοιες δυστυχώς με αφορμή το μακρύ χρονικό διάστημα της πανδημικής κρίσης και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όταν έπληξαν ιδιαίτερα την περιοχή μας. Μέσα στην πανδημική κρίση λοιπόν η παράταξή μας με διαδικτυακές εκδηλώσεις και με τεκμηριωμένες προτάσεις για πρόληψη και ανακούφιση των συμπολιτών μας που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο άφησε, εκτιμώ, το διακριτό αποτύπωμά της αυτή την περίοδο.
Τι μπορεί να προσδοκά ο πολίτης από μια δεύτερη θητεία της παράταξής σας στα δημοτικά δρώμενα της πόλης;
Επαναλαμβάνω, για να εντυπωθεί ως δέσμευση προς τους συμπολίτες μας: συνεπής παρουσία, ευπρεπής αντιπαράθεση ακόμα και σε ακραίες αντιθέσεις, κατάθεση εναλλακτικών τεκμηριωμένων λύσεων για μια συμπεριληπτική κοινωνία και για τη θεραπεία αδυναμιών στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των δημοτών.
Πόσο διαφορετικό είναι το προεκλογικό τοπίο στον Δήμο Κηφισιάς σε σχέση με το 2019, όταν οι συνδυασμοί ήταν 14 ενώ σήμερα είναι μόλις τέσσερις;
Προφανώς και είναι εντελώς διαφορετικό. Είναι απόρροια της αλλαγής του προηγούμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής που ενισχύει μέχρι ασυδοσίας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο μέσω και της προωθούμενης κατάργησης των ΝΠΔΔ και των βασικών επιτροπών του δήμου που αποτελούν συλλογικά όργανα (π.χ. οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής κλπ.). Το νέο λοιπόν τοπίο δεν είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διάθεσης συμμετοχής ή προσφοράς εκ μέρους των πολιτών αλλά γιατί προς σ’ αυτή την πραγματικότητα δηλαδή της βίαιης μείωσης κατά πολύ των ψηφοδελτίων κατέτειναν ευθέως οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλλε στην αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια πόλωση μεταξύ των υποψηφίων Γιώργου Θωμάκου και Βασίλη Ξυπολυτά. Υπάρχει όμως κι ένα σημαντικό ποσοστό που δεν «ανήκει» σε αυτή την πολιτική δεξαμενή. Πώς το προσεγγίζετε;
Δεν θεωρούμε δεδομένη καμία δεξαμενή. Μιλάμε για δημοτικές εκλογές και για την κυρίαρχη άποψη των πολιτών σε ένα μεγάλο ή μικρότερο βαθμό απεξαρτημένη από τις πολιτικές προτιμήσεις που πολύ πρόσφατα και σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις εξέφρασαν ή ακόμα και απείχαν. Η δικιά μας προσέγγιση αφορά στο σύνολο των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχουν ένα ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, της όψης, της αισθητικής και της ισόρροπης κοινωνικής ανάπτυξης στην περιοχή μας.
Σε περίπτωση που δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο, η παράταξή σας μπορεί να γίνει ρυθμιστής του τελικού αποτελέσματος;
Η ερώτησή σας αναφέρεται σε ένα μεταγενέστερο στάδιο στο οποίο προφανώς θα αποτιμηθεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις με τον πάγιο δημοκρατικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η παράταξή μας.
Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι πρώτες κινήσεις της επόμενης Διοίκησης; Τι λείπει από τον Δήμο Κηφισιάς;
Πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί ένα αποφασιστικό σήμα προς την κοινωνία, αυτό δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε εμείς εφόσον θα είμαστε στη θέση της διοίκησης για την ενασχόληση με την καθημερινότητα και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών χωρίς καμία δέσμευση ή ομηρία σε μικρά ή μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, χωρίς μεροληψία και αναπαραγωγή αντιλήψεων πελατειακού χαρακτήρα και με διαφανή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που ο Δήμος πρέπει να χρησιμοποιήσει.
Ως υποψήφια δήμαρχος, επικεφαλής παράταξης και δημοτική σύμβουλος και με την πλούσια εμπειρία σε θέματα ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαθέτετε, πώς θα χαρακτηρίζατε τη θέση της γυναίκας στην πολιτική σκηνή σήμερα;
H ουσιαστική δημοκρατία και η δικαιότερη εκπροσώπηση μίας κοινωνίας επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί μία αναγκαία προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των αξιών και των εμπειριών, που περικλείει ο ρόλος της γυναίκας, στον προσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων. Πολιτικές, στη χάραξη των οποίων συμμετέχουν γυναίκες και αναδεικνύουν τις δικές τους ανάγκες μέσα στην πόλη στην οποία διαβιούν.
Το ποσοστό των γυναικών σε δημαρχιακούς θώκους είναι πολύ μικρό. Υπάρχουν ακόμα στερεότυπα που κρατούν τις γυναίκες μακριά από αυτή τη θέση; Αν ναι, πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση;
Παρά το γεγονός ότι η νομική ισότητα και στην Ελλάδα και διεθνώς -στις δυτικές χώρες- είναι κατοχυρωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις σχετικές έρευνες, συνυπάρχει με τη γενικότερη περιορισμένη και μειωμένη παρουσία των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και όργανα λήψης αποφάσεων, στο σύνολο των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών θεσμών: το Κοινοβούλιο, την Ευρωβουλή, την Κυβέρνηση, την τοπική & περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 σε σύνολο 332 δήμων της Ελλάδας, οι υποψήφιες δήμαρχοι γυναίκες ήταν μόλις 180, ποσοστό 11%, ενώ οι άνδρες 1.455, ποσοστό 89% ενώ η συμμετοχή των γυναικών για το αξίωμα της δημάρχου ήταν μηδενική σε 199 από τους 332 δήμους της χώρας, ποσοστό 60%. Η κατάσταση αυτή για να αλλάξει απαιτεί συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή κουλτούρας και την άρση των στερεοτύπων φύλου που ξεκινά από το σχολείο και από την οικογένεια. Όμως, έχει σημασία επίσης εάν ανάμεσα σε άξιους και άξιες υποψήφιους και υποψήφιες που θέλουν να έχουν ενεργό δράση στα κοινά της πόλης, επιλέγουμε συνειδητά να ψηφίζουμε και γυναίκες που λόγω αντίληψης θα προωθήσουν με τη σειρά τους τα θέματα αυτά στον Δήμο.