«Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» είναι το όνομα του συνδυασμού του Νίκου Μπάμπαλου, και στόχος του από το ξεκίνημα της παρουσίας του στα κοινά – όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος – είναι να γίνει μια πόλη που αξίζει να ζεις.
Ο δήμαρχος της πόλης μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ , για το χθες το σήμερα και το αύριο του Ηρακλείου.
Την σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει με τους δημότες που του δίνει δύναμη να συνεχίσει, ζητώντας και μια τρίτη θητεία ώστε να ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός κάποιων μεγάλων έργων για την πόλη.
– Ολοκληρώσατε δύο θητείες στον δημαρχιακό θώκο, κάνοντας ένα απολογισμό πόσα από τα πράγματα που είχατε οραματιστεί στο ξεκίνημα της δημαρχιακής σας θητείας τα φέρατε εις πέρας και τι έχετε αφήσει στη μέση που θέλετε πάση θυσία να κάνετε αν οι πολίτες σας επιλέξουν για μια 3η θητεία;
Πράγματι βρισκόμαστε στο τέλος μιας θητείας η οποία, βέβαια, πρέπει να αναλογιστούμε ότι μόνο κανονική δεν ήταν, εάν θυμηθούμε ότι σχεδόν η μισή πέρασε με τη διαχείριση και τους περιορισμούς της πανδημίας, ενώ τα τελευταία της χρόνια έφεραν τις ανατροπές που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, με κυριότερη την κάθετη αύξηση του κόστους λειτουργίας, όπως στα νοικοκυριά, έτσι και στους δήμους.
Οι δημότες μας όμως γνωρίζουν ότι τόσο προσωπικά, όσο το σύνολο της δημοτικής μας αρχής ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από δικαιολογίες, τουναντίον, όσο δύσκολες και να ήταν οι καταστάσεις, πάντα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα κάναμε έργο με κύριο γνώμονα τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους στην πόλη.
Στην ουσία της ερώτησής σας τώρα, εφόσον ρωτάτε για πράγματα που είχαμε οραματιστεί, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω με αναφορά στην απόκτηση του Κτήματος Φιξ από τη δημοτική μας αρχή, ένα όραμα όχι μόνο δικό μου, όχι μόνο τωρινό, αλλά διαχρονικά όλων των κατοίκων του Ηρακλείου.
Τα καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την αγορά του μετά από άκαρπες προσπάθειες δεκαετιών από όλες τις δημοτικές αρχές που προηγήθηκαν. Η απόκτηση αυτών των 28 στρεμμάτων αποτελούν το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης μας, μια όαση πρασίνου σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Είναι η καλύτερη κληρονομιά που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά του Ηρακλείου, τα οποία ήδη χαίρονται αυτόν τον πανέμορφο χώρο. Δεν σας κρύβω ότι χάρηκα πολύ μαζί με χιλιάδες δημότες μας, το θερινό σινεμά που λειτουργούσε όλο το καλοκαίρι μέσα στο Κτήμα Φίξ.
Ήταν για μένα μεγάλη δικαίωση να βλέπω τόσο κόσμο να περνά όμορφα και να χαίρεται αυτόν τον χώρο πρασίνου που τόσο παλέψαμε όλοι μαζί για να τον αποκτήσουμε.
Βέβαια, ο δημότης έχει σαν πρώτη του προτεραιότητα τι γίνεται έξω από το σπίτι του και η απαίτηση από τον Δήμο και τον δήμαρχό του είναι να του εξασφαλίζουν μια ομαλή και λειτουργική καθημερινότητα
Έτσι λοιπόν, αυτό για το οποίο μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος που πετύχαμε είναι πως το Ηράκλειο, με το σύνολο των έργων, των υπηρεσιών και των δράσεων που έχουμε κάνει, είναι πλέον πόλη που αξίζει να ζεις…
Μικρά και μεγάλα έργα έχουν βελτιώσει αποφασιστικά την καθημερινότητα των δημοτών μας. Το Ηράκλειο είναι όλα αυτά τα χρόνια μια πόλη καθαρή, μια πόλη που ανακυκλώνει, μια πόλη που σταδιακά αποκτά καλύτερα πεζοδρόμια και δρόμους, ανακαινίζει τα σχολεία της.
Μια πόλη που έχει εξελίξει την εξυπηρέτηση κάνοντάς την άμεση, εύκολη, σύγχρονη και αποτελεσματική. Μια πόλη που στηρίζει τους αδύναμους και είναι δίπλα στην οικογένεια.
Είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή στην πόλη που 5 συνεχόμενα χρόνια μείωσε σταδιακά όλους τους συντελεστές της δημοτικής φορολογίας.
Είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή στην χώρα που δίνει επίδομα 1000 ευρώ στη γέννηση κάθε πρώτου παιδιού για τους κατοίκους της πόλης μας με χαμηλό εισόδημα.
Είμαστε η δημοτική αρχή που σε λίγα, αναλογικά χρόνια, κατάφερε και έκανε πράξη το όραμα της απόκτησης του Κτήματος Φιξ και δρομολογεί οριστικές λύσεις στα μεγάλα θέματα της ανάπλασης της λεωφόρου Ηρακλείου και του κυκλοφοριακού προβλήματος του κέντρου με την υπογειοποίηση της οδού Μελίνας Μερκούρη.
Τα τελευταία δύο έργα ήταν και είναι πάγιες δεσμεύσεις της παράταξής μας στους δημότες. Τώρα που έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι, έχοντας ολοκληρώσει μελέτες, γραφειοκρατία και διαδικασία, στην επόμενη θητεία θέλουμε να τα υλοποιήσουμε εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, όπως έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε με πλείστα άλλα παραδείγματα.
-Σας ασκήθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση για την αγορά του Κτήματος Φιξ, με δανεισμό από τον Δήμο. Τι σας οδήγησε να προχωρήσετε σε αυτήν την κίνηση και πόσο εφικτό ήταν να υπάρξει κρατική συνεισφορά;
Συνεχίζοντας όπως κατέληξα στην απάντηση της προηγούμενής σας ερώτησης: είμαστε η δημοτική αρχή που έχει διεκδικήσει και έχει πετύχει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις έργων και δράσεων στη σύγχρονη ιστορία του Δήμου.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι όπου υπάρχει η δυνατότητα, όπου το επιτρέπουν οι νόμοι και οι κανόνες, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος, και διάθεση και γνώση και τρόπο έχουμε και να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε.
Στην υπόθεση του Κτήματος Φιξ δεν υπήρχαν αυτές οι προϋποθέσεις.
Και δεν υπήρχαν, όχι μόνο τώρα στη δική μας θητεία, αλλά 40 χρόνια τώρα που όλοι προσπάθησαν, όλοι χτύπησαν πόρτες για να ζητήσουν βοήθεια και κανείς δεν κατάφερε τίποτα.
Εμείς, μέσα από μεθοδικές κινήσεις, αρχικά καταφέραμε να κερδίσουμε τον δικαστικό αγώνα και το Κτήμα Φιξ να χαρακτηριστεί τελεσίδικα διατηρητέο.
Έπειτα, με σκληρή διαπραγμάτευση με τους πρώην ιδιοκτήτες να ρίξουμε το αντίτιμο που αξίωναν στο ιστορικά χαμηλότερο ποσό, πριν κάποια χρόνια ζητούσαν 13 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο μάλιστα είχε και την επικύρωση δικαστηρίου.
Καταφέραμε να ρίξουμε αυτή την αξίωση στα 5 εκατομμύρια!
Και εφόσον έχουμε κάνει ένα καλό νοικοκυριό στο Δήμο και το δημοτικό ταμείο αντέχει αυτό το ποσό, ήταν χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε στην αγορά και να μην αφήσουμε άλλα 40 χρόνια να πάνε χαμένα με ευχολόγια και «μακάρι».
Αλήθεια, ποια ήταν η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης; Να συνεχίσουμε να παρακαλάμε την κεντρική διοίκηση;
Ό,τι δηλαδή κάναμε ανεπιτυχώς – και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς που το πρότειναν το έκαναν και οι ίδιοι – όλα αυτά τα χρόνια. Και, βέβαια, εάν με κάποιο θαύμα κάποιο Υπουργείο το αγόραζε – επαναλαμβάνω εάν μπορούσαν θα το έκαναν τόσα χρόνια – πάλι δεν θα άνηκε στον Δήμο, πάλι θα ζητούσαμε άδεια κάθε φορά που θα θέλαμε να ανοίξουμε την πόρτα του.
Και ξέρετε και κάτι άλλο… Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και λαϊκίστικο να μας κάνουν κριτική επειδή ο Δήμος ξοδεύει 5 εκατομμύρια για να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου, εκείνοι που δεν ψήφισαν όλα αυτά τα χρόνια προτάσεις για χρηματοδότηση έργων ύψους 35 εκατομμύριων ευρώ σε όλη την πόλη.
Φυσικά με τις ψήφους τις δικές μας και άλλων συμβούλων της μειοψηφίας αυτά τα λεφτά δεν χάθηκαν και έγιναν έργα για τους δημότες, αλλά δεν είναι τουλάχιστον οξύμωρη αυτή η στάση;
– Όπως και να έχει το Κτήμα Φιξ ανήκει στον Δήμο και πλέον μπροστά σας έχετε το μεγάλο στοίχημα αξιοποίησης του. Μια πρώτη γεύση πήραμε με τις εκδηλώσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εκεί αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά θέματα που χρήζουν την δημοτική παρέμβαση. Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας και ποιο το όραμα σας για το πάρκο;
Όπως σωστά λέτε η καρδιά του Κτήματος Φιξ είναι το πράσινό του, οι ελεύθεροι χώροι του που ήδη οι δημότες μας χαίρονται είτε με την καθημερινή τους βόλτα, είτε στις εκδηλώσεις που κάνει ο Δήμος μας.
Όμως το Κτήμα Φιξ, εκτός από πάρκο είναι και τοπόσημο Ιστορίας και Πολιτισμού του Ηρακλείου. Για αυτό και οφείλουμε να αναστυλώσουμε και να αναδείξουμε τα κτίρια και τις υποδομές του με τον τρόπο που τους αξίζει.
Ήδη έχουμε δρομολογήσει τη διαδρομή της επόμενης ημέρας. Πρόσφατα και εσείς δημοσιεύσατε την συνάντηση που είχα με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, με αντικείμενο την χρηματοδότηση της αποκατάστασης της διατηρητέας βίλας εντός του Κτήματος Φιξ και της ανάπλασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.
Συμφωνήσαμε οι απαιτούμενες μελέτες να χρηματοδοτηθούν από την επόμενη φάση του ΕΣΠΑ, ενώ αυτά καθ’ αυτά τα έργα που θα χρειαστούν να μπουν στο πρόγραμμα «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τώρα, για το τι χρήση θα δώσουμε στα ακίνητα, εάν δηλαδή θα γίνει κάτι όπως π.χ. μουσείο ή άλλος κοινωφελής χώρος, αφενός όλο αυτό το διάστημα «τρέχουμε» μια δημόσια διαβούλευση για να καταθέσουν οι δημότες την άποψή τους, αφετέρου θα το συζητήσουμε και θα το αποφασίσουμε με την επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δώσουμε και τις ανάλογες κατευθύνσεις στους μελετητές που θα αναλάβουν τον σχεδιασμό επί χάρτου.
Ένας λόγος που ζητάμε ξανά την ψήφο των δημοτών λοιπόν, είναι και για να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση και την ανάδειξη του Κτήματος Φιξ, εμείς οι ίδιοι που προχωρήσαμε στην αγορά του. Μπορούμε να ρισκάρουμε και να αφήσουμε την τύχη της πιο σημαντικής μας κληρονομιάς στα χέρια όσων δεν ήθελαν να το πάρουμε;
– Είπατε και στην πρώτη σας απάντηση ότι με το ξεκίνημα σχεδόν της 2ης θητείας σας βρεθήκατε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση αλλά και η συνέχεια δεν ήταν εύκολη αφού την πανδημία ακολούθησε η ενεργειακή κρίση. Πόσο αυτές επηρέασαν τον σχεδιασμό της 4ετίας σε επίπεδο λειτουργείας του Δήμου και μένει κάτι να κρατήσουμε ως θετικό σε επίπεδο διαδικασιών;
Σίγουρα, η ανάγκη για αναπροσαρμογή των πρακτικών του Δήμου δεν μας επέτρεψε να κάνουμε πράγματα, κυρίως στους χρόνους που θα θέλαμε.
Επειδή όμως θέλω να σκεφτόμαστε θετικά θα πάω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Εάν είναι κάτι το θετικό που άφησε όλη αυτή η περιπέτεια είναι πως ανάγκασε τους δήμους, όχι μόνο το δικό μας, να εξελίξουν τις υπηρεσίες τους και να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.
Για παράδειγμα εμείς τονώσαμε τις κοινωνικές μας δομές. Θεσπίσαμε νέα επιδόματα. Θυμίζω, για ακόμα μια φορά, ότι είμαστε ο πρώτος, και ίσως ακόμα ο μόνος, δήμος στην Ελλάδα που έδωσε και δίνει επίδομα 1000 ευρώ στους κατοίκους της πόλης μας στη γέννηση του πρώτου τους παιδιού, με εισοδηματικά βέβαια κριτήρια.
Και χαίρομαι που βλέπω υποψήφιους δήμαρχους ανά τη χώρα που το έχουν βάλει στα σημερινά προεκλογικά τους προγράμματα.
Ανοίξαμε τον δρόμο για μια κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε και μπορεί να βοηθήσει τα νεαρά ζευγάρια και να δώσει ένα κίνητρο – απάντηση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Επίσης, μολονότι εμείς είχαμε ήδη φτιάξει μια αξιοπρεπής υποδομή προ πανδημίας, εξελίξαμε την εξυπηρέτηση του πολίτη με ηλεκτρονικά μέσα, με ραντεβού, με ανταπόκριση στο σπίτι εκεί που υπάρχει πρόβλημα κινητικότητας.
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, είχαμε φροντίσει εγκαίρως να ανανεώσουμε το στόλο της καθαριότητας με νέα οχήματα που καταναλώνουν λιγότερο, είχαμε από πριν ξεκινήσει τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης ο οποίος μας επιτρέπει να περιορίζουμε τις διαδρομές των οχημάτων.
Βεβαίως, καταλυτικά βοήθησαν η αλλαγή του δημοτικού φωτισμού σε νέα συστήματα με led λάμπες και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων, που έχει ολοκληρωθεί σε αρκετά κτίρια και, εξίσου, προχωράει και στα υπόλοιπα.
Φυσικά, όλα αυτά έγιναν, όχι γιατί είχαμε την ικανότητα να προβλέπουμε το μέλλον ξέροντας ότι θα προκύψει η ενεργειακή κρίση, αλλά για να βελτιώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης, κάνοντάς την πιο φιλική στο περιβάλλον. Όμως, η συγκυρία της κρίσης μας βρήκε, με αυτό τον τρόπο, κάπως πιο θωρακισμένους…
– Η Παιδεία είναι επίσης ένα πεδίο που καίει τους πολίτες με τα προβλήματα να μην λείπουν. Σε αυτό που σας αφορά ως Δήμος και μιλάω βέβαια για την σχολική στέγη, τί έγινε και τι έχετε στο πρόγραμμα σας για την επόμενη θητεία;
Ακούστε, όπως δεν κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες, έτσι δεν κρύβομαι και μακριά από τα προβλήματα. Όντως ο Δήμος μας, όπως όλοι οι αστικοί δήμοι, αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με την σχολική στέγη. Και αυτό γιατί τα περισσότερα σχολικά κτίρια είναι πολύ παλιά. Οι λύσεις για να το διορθώσεις αυτό είναι οι εξής.
Η καλύτερη, να χτίσεις νέα σχολεία.
Όχι φυσικά ο Δήμος αλλά η ΚΤΥΠ, ο αρμόδιος φορέας.
Όμως στις σύγχρονες πόλεις που δεν υπάρχουν επαρκείς ελεύθεροι χώροι πώς μπορείς να το κάνεις αυτό; Θα πρέπει να κατεδαφίσεις το υφιστάμενο κτίριο για να κατασκευάσεις στη θέση του ένα καινούργιο. Και μέχρι να γίνει αυτό τι;
Θα συστεγάσεις τα παιδιά σε άλλο κτίριο, εφαρμόζοντας βάρδια πρωί – απόγευμα; Δεν είναι ανατρεπτικό αυτό για τον οικογενειακό προγραμματισμό;
Η δεύτερη καλύτερη είναι να βελτιώσεις όσο μπορείς τα υφιστάμενα σχολεία. Με έργα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.
Εμείς εφαρμόζουμε και τις δύο λύσεις. Εκεί που είναι εφικτό κατασκευάζουμε νέα κτίρια. Δείτε το παράδειγμα του 4ου Δημοτικού. Γκρεμίσαμε την παλιά πτέρυγα – ηλικίας 100 ετών παρακαλώ – και χτίζουμε την πρώτη καινούργια σχολική στέγη στο Δήμο μας εδώ και 30 χρόνια, κατασκευάζοντας ένα νέο, τριώροφο κτίριο, σύγχρονο και λειτουργικό.
Έχοντας μεριμνήσει να στεγάσουμε όλα τα παιδιά σε χώρους του σχολείου για να μην αναστατώσουμε τις οικογένειες και τα προγράμματά τους.
Στα περισσότερα βέβαια, προχωράμε σε ενεργειακή αναβάθμιση. Ριζική ανακαίνιση των κτιρίων με νέα κουφώματα, νέο σύστημα ψύξης/θέρμανσης, μονώσεις κτλ. Ουσιαστικά, στο τέλος της ημέρας μιλάμε για καινούργια κτίρια.
Στην επόμενη θητεία θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή της νέας πτέρυγας του 4ου Δημοτικού ενώ ήδη φτιάχνουμε φάκελο για να καταθέσουμε στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενεργειακών αναβαθμίσεων, αυτή την φορά «ανοίγει» από το Πράσινο Ταμείο, για να προχωρήσομε σε ανάλογα έργα και στα υπόλοιπα σχολεία του Ηρακλείου.
Παράλληλα, έχουμε έτοιμες τις μελέτες και θα κατασκευάσουμε 4 κλειστές αίθουσες πολλαπλών χρήσεων – φανταστείτε τα σαν προπονητήρια – σε ισάριθμες αυλές σχολείων της πόλης.
Και επειδή μας ασκήθηκε πολύ κριτική, ανέξοδη θα έλεγα, από τους σημερινούς μας αντιπάλους. Ξαναλέω: χτίζουμε την πρώτη, καινούργια σχολική στέγη στην πόλη έπειτα από 30 χρόνια… Τι έκαναν οι επικριτές μας όταν είχαν αυτοί τα ηνία του Δήμου; Και, όπως είπα για το Φιξ, οι λύσεις στα προβλήματα έρχονται μέσα από προτάσεις, όχι ευχολόγια..
-Είδαμε στην προεκλογική περίοδο να επιλέγεται να περπατήσετε με τους συνεργάτες σας στις γειτονιές της πόλης αντί των καθιερωμένων συγκεντρώσεων. Θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεστε πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα του; τις βόλτες σας αυτές, πως ιεραρχείται τα προβλήματα που σας μετέφεραν;
Οι πολίτες έχουν περάσει πάρα πολύ δύσκολα χρόνια για να απαιτούμε εμείς οι πολιτικοί να μας ακολουθούν στις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις κάθε τρεις και λίγο.
Όπως σωστά παρατηρείτε, εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα που έχει και ουσία και συμβολισμό. Θέλουμε να πάμε εμείς στον δημότη και όχι να έρθει αυτός σε εμάς.
Θέλουμε να είμαστε έξω από την πόρτα του, να δείξουμε ότι υπάρχει πολύ κοντά τους κάποιος που ενδιαφέρεται, τον νοιάζεται και προσπαθεί να δώσει λύση σε κάποια από τα προβλήματά του.
Και δεν το κάνουμε μόνο τώρα προεκλογικά. Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και οι συνεργάτες μου, είμαστε έξω στους δρόμους, διαρκώς δίπλα στους δημότες για να τους ακούμε και να υλοποιούμε αυτά που μας ζητάνε.
Έτσι, δεσμεύομαι, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Τώρα, όλοι θα έρθουν από τη γειτονιά, όλοι θα χτυπήσουν την πόρτα, όλοι θα κάνουν ότι ακούν.
Μετά τις 8 Οκτωβρίου όμως, εμείς είμαστε αυτοί που θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε καθημερινά με τους δημότες…
– Τους τελευταίους μήνες το κέντρο της πόλης μοιάζει σαν ένα απέραντο εργοτάξιο. Τι θα αλλάξουν στην πόλη τα συγκεκριμένα έργα;
Αναφορικά με τα έργα καθημερινότητας θα σας πω ότι δεν είναι μόνο τους τελευταίους μήνες που εκτελούνται. Ασφαλτοστρώσεις και επιδιορθώσεις πεζοδρομίων – εκτός από την περίοδο της πανδημίας για ευνόητους λόγους – κάνουμε κάθε χρόνο, από την πρώτη έως την τελευταία χρονιά της δημοτικής περιόδου. Για αυτό και το οδικό δίκτυο της πόλης έχει αναβαθμιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό και, πλέον, προχωράμε στο υπόλοιπο.
Υπάρχουν βέβαια και τα μεγάλα έργα που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και συνεχίζονται όπως η αναστύλωσης του παλαιού εργοστασίου του πάρκου της οδού Πεύκων, το οποίο θα γίνει ένα νέο πολιτιστικό κέντρο για την πόλη μας.
Με τα έργα δε αναπλάσεων σε δρόμους, αυτή την περίοδο στις γειτονιές πέριξ της πλατείας Μανδηλαρά και της πλατείας Αγίας Τριάδος, συνεχίζουμε τη περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης μας.
Οι νέες οδοί καλύπτονται με βιοκλιματικά υλικά ενώ κάτω από το έδαφος διευρύνεται το αντιπλημμυρικό δίκτυο.
Εξασφαλίζουμε δηλαδή την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και των κατοίκων μειώνοντας τη θερμοκρασία το καλοκαίρι και θωρακίζοντας την πόλη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
– Αναλαμβάνεται εκ νέου λοιπόν τον Δήμο και στο ξεκίνημα της χρονιάς έχετε να αντιμετωπίσετε την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και με το τέλος της σχολικής χρονιάς των Σχολικών Επιτροπών. Σας έχουμε ακούσει συχνά να μιλάτε για την έλλειψη προσωπικού, πόσο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση και τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να γίνει από την Πολιτεία για να καλύψετε τις ανάγκες σε έμψυχο υλικό που είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν;
Για αυτό ακριβώς είναι πολύ κρίσιμο στη δημοτική αρχή της πόλης να συνεχίσουν να υπάρχουν άνθρωποι με εμπειρία και που αποδεδειγμένα ξέρουν να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα. Δεν είναι εποχή ούτε για πειράματα, ούτε για ρίσκο. Είναι καιρός να αναλάβουν άνθρωποι που τους έχεις εμπιστοσύνη και εμείς, πιστεύουμε, ότι είμαστε η καλύτερη επιλογή.
Όντως εκεί που πάσχουμε είναι το κομμάτι της έλλειψης προσωπικού. Υπολογίστε ότι από το 2010 οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους έχουν παγώσει, πλην ελάχιστων με το σταγονόμετρο εξαιρέσεων. Η μόνη ενίσχυση που έχουμε είναι με τους ολιγόμηνους συμβασιούχους ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ που και αυτά έχουν το πολύ 8 μήνες διάρκεια.
Το μόνιμο προσωπικό μας, όχι μόνο είναι λίγο, είναι και πλέον «γερασμένο» αφού έχει να ανανεωθεί τόσα χρόνια. Ξέρετε ότι στο Ηράκλειο έχουμε μόνο 8 μόνιμους οδοκαθαριστές για όλη την πόλη; Ότι άνθρωποι μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας αναγκάζονται να δουλεύουν στα απορριμματοφόρα, επιβαρύνοντας το σώμα τους, επειδή δεν υπάρχει άλλο προσωπικό.
Χρειαζόμαστε λοιπόν άμεσα ενίσχυση και ανανέωση. Τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπου ο δημότης πληρώνει απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, είναι παράλογο σε ένα δήμο που έχει τη δυνατότητα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό, να μην του επιτρέπεται…