Γράφει η Ειρήνη Χαϊδή
Ειδική Παιδαγωγός, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ «ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ!»
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον 4ο βαθμό διοίκησης ενός κράτους (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνικό Κοινοβούλιο, Περιφερειακές Διοικήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση) και ένας από τους ρόλους της είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς όφελος όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ευπαθών ομάδων όπως: άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), ηλικιωμένοι, ψυχικά ασθενείς, κακοποιημένα άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, οικονομικά εάλωτες ομάδες, πρόσφυγες, μετανάστες και γενικά ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένες.
Στα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας (άρθρο 26) τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να επωφελούνται από μέτρα που προορίζονται για την εξασφάλιση της αυτονομίας τους, της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ένταξης και συμμετοχής τους στη ζωή της κοινότητας. Τα ΑμεΑ αντιπροσωπεύουν σήμερα το 15%του πληθυσμού της ΕΕ.
Σημαντικές ρυθμίσεις για την αυτοδιοικητική κοινωνική πολιτική ανέδειξε ο Νόμος 2646/98 για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, συστηματοποίησε και διεύρυνε το ρόλο των Ο.Τ.Α. στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής ώστε να μπορούν:
-Να συστήνουν νέες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας όπως:
– Eιδικά Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής Φροντίδας
– Κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες καθώς και Κέντρα Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων
– Κατ’ οίκον κοινωνική βοήθεια
– Παραγωγικά Εργαστήρια για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
-Να συνεργάζονται με τις Υπηρεσίες Πρόνοιας της Περιφέρειας και με άλλους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και με φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, για την ανάπτυξη δικτύων Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας
-Να μπορούν να παρέχουν επιχορηγήσεις σε ιδιωτικούς φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν αναγνωρισθεί ως ειδικοί πιστοποιημένοι φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, για προγράμματα ευσθητοποίησης και εξειδίκευσης των ΑμεΑ.
-Να συνάπτουν συμβάσεις με ειδικούς πιστοποιημένους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων που αφορούν ΑμεΑ.
Οι δράσεις των ΟΤΑ αφορούν στη φροντίδα και την ένταξη των ΑμεΑ στους εξής τομείς μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας ή Υγείας και Πρόνοιας:
-Εκπαίδευση:
Οι ΟΤΑ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Παιδείας (Ειδικά Σχολεία, Ε.Ε.Ε.ΕΚ., δομές και σχολές για άτομα ΑμεΑ), φορείς και συλλόγους ΑμεΑ στηρίζουν την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και συντονίζουν τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Επίσης, πανεπιστήμια και φορείς, μέσω επιδοτούμενων σεμιναρίων και δράσεων, μπορούν να εκπαιδεύσουν τα άτομα με ή χωρίς αναπηρία για την αποδοχή και ευσθητοποίηση πολιτών ως προς τα ατόμα με αναπηρία.
-Εργασία:
– Επιδοτούμενα προγράμματα για ΑμεΑ, θέσεις στους Δήμους
– Υποδομές & Προσβασιμότητα των ΑμεΑ
– Ιατροφαρμακευτική & θεραπευτική περίθαλψη – Εξιδεικευμένη φροντίδα υγείας σε κέντρα αποκατάστασης
– Οικονομική Ενίσχυση – Επίδομα Ενίσχυσης
– Κοινωνική Ένταξη
– Τεχνική Κατάρτιση.
– Μεταφορά των ΑΜΕΑ
– Πλήρης κάλυψη δαπανών για σοβαρές αναπηρίες/ στεγαστικών αναγκών ΑΜΕΑ/ τυχόν ανάγκης συνοδού για ΑΜΕΑ
Με πρόταγμα την ΙΣΟΤΗΤΑ & ΑΠΟΔΟΧΗ και την προάσπιση της ισοτιμίας και της ισονομίας των Ατόμων με Αναπηρία που θεωρείται ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ, αποφάσισα να διεκδικήσω ως υποψήφια την εκλογή μου ως δημοτική σύμβουλοςώστε να αγωνιστώ μέσα από τις Υπηρεσίες της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αμαρουσίου για:
-Την εξομάλυνση των ποσοτικών και ποιοτικών προβλημάτων που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των λιγότερο ευνοημένων πληθυσμιακών ομάδων και ιδιαίτερα των ΑμεΑ καθώς και
-Τη διασφάλιση αξιοπρεπών όρων διαβίωσής τους!