Στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης, ο δρ. Θάνος Ασκητής κομίζει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση: Την υλοποίηση του προγράμματος «Πόρτα – Πόρτα», όπως το ονομάζει, με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Υγειονομική και Κοινωνική Μέριμνα, με αφετηρία το σπίτι μας και το «γεφύρωμά» του με το κοινωνικό σύνολο με όρους πρόληψης και αντιμετώπισης των παθογενειών που όλοι μας σήμερα γνωρίζουμε ότι μεγαλώνουν και προβληματίζουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο υποψήφιος στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά, μας αναλύει το σκεπτικό του και εξηγεί γιατί επέλεξε να πολιτευτεί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο στις επερχόμενες εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Κύριε Ασκητή, είστε υποψήφιος στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, αρχικά με υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο Πατούλη και στη συνέχεια με τον Νίκο Χαρδαλιά. Πώς λάβατε την απόφαση να «τρέξετε» στον αυτοδιοικητικό «στίβο»;
Η απόφασή μου να συμμετέχω στις επερχόμενες Περιφερειακές Εκλογές έχει ως βασικό σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τους Δήμους, έχοντας πρωταγωνιστή την υγεία. Ως ιατρός, έχω υπηρετήσει για 40 χρόνια την ψυχική υγεία, τα προβλήματα των διαπροσωπικών σχέσεων και της οικογένειας, καταγράφοντας τις ανάγκες, αλλά και τις διαταραχές, που προβάλλουν οι σημερινές συνθήκες της ζωής μας και ιδιαίτερα, αυτές «που ζουν μαζί μας», μέσα στο σπίτι μας!
Πιστεύετε ότι η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, ειδικά με τις όποιες επιπτώσεις είχαν οι υγειονομικοί περιορισμοί της πανδημίας;
Θεωρώ ότι, πράγματι, τα τελευταία χρόνια το σπίτι μας «φορτώνεται» με περισσότερη ενδοοικογενειακή βία, ψυχική απομάκρυνση, κατάθλιψη, ψηφιακή εισβολή, χρήση τοξικών ουσιών και ουσιαστική αποσύνδεση των μελών της οικογένειας και ειδικότερα των σχέσεων γονιών και παιδιών. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, εκτίθεμαι στις Περιφερειακές Εκλογές.
Αναφέρετε ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό;
Στοχεύω στην εφαρμογή ενός Προγράμματος Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας («Πόρτα – Πόρτα»), που περιλαμβάνει τρία βήματα. Προτού σας τα περιγράψω, είδα σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου ότι το Υπουργείο Υγείας σκέφτεται ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο εγώ έχω προαναγγείλει εδώ και τέσσερις μήνες, σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, προκειμένου να υλοποιηθεί στις τοπικές κοινωνίες των Δήμων της Αττικής. Με αυτό το πλάνο, κατέρχομαι στις εκλογές, με άμεση προτεραιότητα, μετά την εκλογή μου, την πραγμάτωσή του. Για να είμαστε ειλικρινείς, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στην Περιφέρεια και στους Δήμους.
Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;
Το πρόγραμμα, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, εστιάζει ουσιαστικά και καθοριστικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δίνοντας μια σημαντική έμφαση στη μεγάλη εικόνα του σπιτιού μας, τη σωστή εξω-νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς και την άμεση φροντίδα στο αιφνίδιο, στο ατύχημα, στο οξύ και χρόνιο πρόβλημα του καθενός από εμάς. Πιο απλά, ο σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού μας, αλλά και την ψυχή εκείνου και εκείνης που ζουν μέσα σε αυτό, στηρίζοντας αυτόν που υποφέρει, εκείνον που πάσχει και όλους εμάς, που ζούμε την κάθε μέρα μας.
Θα θέλατε να μας περιγράψετε σε αδρές γραμμές αυτό το πρόγραμμα;
Το πρόγραμμα αυτό αποτελείται, λοιπόν, από 3 μέρη, τα οποία είναι τα εξής:
-Πρώτον, «Πρόληψη»: Έρχομαι στο σπίτι σου («Πόρτα – Πόρτα»). Δηλαδή, η Κοινωνική Υπηρεσία του κάθε Δήμου επικοινωνεί με το σπίτι του δημότη, μέσα από τον Φροντιστή – Επισκέπτη Υγείας, ο οποίος μιλάει μαζί μου για το πώς αισθάνομαι, πώς ζω με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Η σημασία αυτής της επίσκεψης είναι ότι γεφυρώνει το σπίτι μας με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και τη μέριμνα του Δήμου μας. Κάθε πόρτα σπιτιού από μέσα μπορεί να κρύβει αρκετά και σοβαρά προβλήματα, που θα συνδεθούν με τον Φροντιστή – Επισκέπτη Υγείας, προκειμένου να εκτιμηθούν και να δοθούν λύσεις.
-Δεύτερον, «Περίθαλψη»: Τα πολυϊατρεία και οι κοινωνικές δομές μπορούν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια, φαρμακευτική υποστήριξη και συστηματική παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων και πασχόντων, που δεν χρήζουν νοσηλείας και νοσοκομειακής κάλυψης, σε όλους μας. Σε αυτό το βήμα, φέρνουμε κοντά τον δημότη στον γιατρό και τις ιατρικές υπηρεσίες του Δήμου, με συστηματική παρακολούθηση των ιατρικών παθήσεων και την αποφυγή άσκοπης νοσοκομειακής νοσηλείας, αποσυμφορίζοντας καθοριστικά τις νοσοκομειακές μονάδες μας.
-Τρίτον, «Φροντίδα»: Όλοι μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας, αιφνίδια ή και συστηματικά, θα χρειαστούμε τη φροντίδα και την υποστήριξη κάποιου ειδικού θεραπευτή και φροντιστή του κοινωνικού δικτύου, που θα μας παρέχει ο Δήμος μας. Το στάδιο αυτό του προγράμματος εστιάζει στους χρόνιους πάσχοντες, σε όλους εκείνους που ζουν μόνοι τους, ανήμποροι να αυτοεξυπηρετηθούν. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στην παρούσα αυτή δράση, με ένα σύστημα Alert-εγρήγορσης (που διασυνδέεται με ένα βραχιόλι στο χέρι), ενεργοποιεί έναν Φροντιστή – Νοσηλευτή, ο οποίος σπεύδει άμεσα, με μια μηχανή με ειδικό Κιτ Πρώτων Βοηθειών, προσφέροντας μια πρώτη ανάσα ζωής, σημαντική, χρήσιμη και αναγκαία, μέχρι να κληθεί και να φτάσει το ασθενοφόρο.
Η «Φροντίδα», το τρίτο βήμα του προγράμματος, στηρίζεται πάνω στο μήνυμα «κάθε λεπτό μετράει τη ζωή σου, σε λίγα λεπτά θα είμαστε μαζί σου».
Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει άλλες 7 συγκεκριμένες δράσεις (π.χ. Σχολές Γονέων, ΑμεΑ, χρόνιοι πάσχοντες, αυτισμός, άνοια) με σκοπό τη συστηματική υποστήριξη και την κοινωνική σύνδεση των ευπαθών ομάδων.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες του Βορείου Τομέα και όχι μόνο, ενόψει της κάλπης;
Ως ιατρός και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ του Νίκου Χαρδαλιά, σας ζητώ να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, που οραματίζομαι και τη σκέφτομαι εδώ και 15 χρόνια, έχοντας την ευκαιρία με την παρούσα υποψηφιότητά μου, σε συνεργασία με τους Δήμους και τη στήριξη της Περιφέρειας, να δούμε όλοι μαζί την καθημερινότητα, τον τρόπο ζωής μας και την ανάγκη μιας καλύτερης υγείας, που την αξίζουμε όσο μεγαλώνουμε, με το δικαίωμα στη ζωή, την αξιοπρέπεια και τη συνεχή φροντίδα, από το σπίτι μας στην κοινωνία, αλλά και το αντίστροφο.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κρατήσουμε όλοι μια φράση: Όταν το σπίτι μας έχει υγεία, η ζωή μας έχει αξία. Ελάτε μαζί, να το στηρίξουμε!