Διαδοχικές συναντήσεις με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, το Δ.Σ. της ΠΟΠ-ΟΤΑ και προέδρους των Σωματείων Σχολικών Καθαριστών – Καθαριστριών είχε την Πέμπτη 13 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, με παρόντα και τον Α΄ αντιπρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Κάρναβο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ – ΟΤΑ έθεσαν μεταξύ των άλλων το αίτημα για κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των οργανικών κενών των δήμων και την ανάκληση της διάταξης περί υποχρεωτικής άσκησης ενδίκων μέσων από τους δήμους, διότι αυτό αντιβαίνει στο άρθρο 102 του Συντάγματος περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειάς τους.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΠ-ΟΤΑ, με τη σειρά τους, έθεσαν το αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων καθώς και για άμεση έναρξη της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας. Ζήτησαν να ισχύσουν τα μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, καθώς και να συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στη σύνταξη του νέου Κώδικα Υπαλλήλων Δήμων και Κοινοτήτων.
Οι εκπρόσωποι των Σωματείων Σχολικών Καθαριστών – Καθαριστριών ζήτησαν την παρέμβαση της ΚΕΔΕ για προβλήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων των 13.000 περίπου εργαζομένων του κλάδου, την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για κάλυψη των θέσεων κατά την επόμενη σχολική χρονιά και τη μετατροπή των συμβάσεων από μερικής σε πλήρη απασχόληση με την αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η ΚΕΔΕ «στηρίζει και παρεμβαίνει διαχρονικά υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στους δήμους, τους οποίους άλλωστε θεωρεί σημαντικούς συνεργάτες στο έργο της Αυτοδιοίκησης».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους αποτελεί κεντρικό αίτημα της ΚΕΔΕ και ότι είναι σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Ως προς την αξιολόγηση των υπαλλήλων των δήμων ο Λ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι μεν υπέρ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του χώρου. «Η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ένα “σιδερένιο πουκάμισο” που θα το φορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων ο . Κυρίζογλου, γνωστοποίησε την ανακοίνωση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως την Τετάρτη 12 Ιουλίου ότι είναι υπό έκδοση η σχετική ΚΥΑ και ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν»
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση με το νέο προεδρείο της ΚΕΔΕ, εμφανίστηκε καυστική ως προς το διαχρονικό και άλυτο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δήμων, τάχθηκε κατά της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Η ΠΟΕ ΟΤΑ για μια ακόμη φορά επισήμανε το σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης και απαίτησε να αναλάβει πρωτοβουλίες η ΚΕΔΕ ώστε να γίνει προκήρυξη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Ζητήσαμε να αποσυρθεί η νομοθετική ρύθμιση Βορίδη για τις υποχρεωτικές Εφέσεις στους Υπαλλήλους που δικαιώνονται από τα δικαστήρια.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δημοτικοί Υπάλληλοι δεν μπορούν λόγω της ιδιαιτερότητας και του Αυτοδιοίκητου να έχουν ίδιο Κώδικα και αξιολόγηση με τους Δημόσιους Υπαλλήλους.
Ζητήσαμε την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την απασχόληση οδηγών στο ΕΚΑΒ. Η Δημόσια υγεία δεν μπορεί να οργανώνεται με αποσπασματικές λύσεις της στιγμής αλλά με σχέδιο και πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
Επισημάναμε ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους θα πρέπει να είναι προτεραιότητα γιατί θρηνούμε συνέχεια θύματα .
Ο πρόεδρος της ΚΕΚΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου μας απάντησε ότι συμφωνεί μαζί μας για την απόσυρση της Νομοθετικής ρύθμισης Βορίδη για τις εφέσεις γιατί είναι αντίθετη με το άρθρο 102 του Συντάγματος που ξεκάθαρα προβλέπει την Οικονομική και Διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Μας είπε ότι βρέθηκε η χρηματοδότηση για την εκ νέου επαναπρόσληψη των σχολικών καθαριστριών στα σχολεία όλης της χώρας.
Συμφώνησε για την δημιουργία ξεχωριστού, νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων ενώ επίσης συμφώνησε πως η αξιολόγηση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αξιολόγησης θα πρέπει να αφορά και να συναποφασιστεί απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση (αιρετούς και εργαζομένους) και να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες της.
Συμφώνησε επίσης ότι πρέπει να βρεθεί άμεση λύση για προσλήψεις στους Δήμους λόγω της υποστελέχωσης σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων.
Τέλος ζητήσαμε την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που για χρόνια εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις μιας και χωρίς αμφισβήτηση καλύπτουν ανάγκες που σε κ;μία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισούν περιστασιακές ή έκτακτες.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον συντονισμό ώστε η αντίδραση μας να είναι δυναμική απέναντι στην απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κυβέρνηση.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών μας γιατί έχουμε ευθύνη στην κοινωνία.
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και τα προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα.
Καμία ανοχή οι αντοχές μας εξαντλήθηκαν».
ΔΑΣ-ΟΤΑ: «Σαν από τα πριν συμφωνημένα»
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΣ-ΟΤΑ, παράταξη του ΚΚΕ που συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχοντας διαφορετική εικόνα για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με την ΚΕΔΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εκπληκτική σύμπνοια διαφάνηκε στη σημερινή συνάντηση του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου με την πλειοψηφία των παρατάξεων στην Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δηλαδή τους εκπροσώπους της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΣΥΝ.ΑΝ), της ΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα των δήμων είναι η υποστελέχωσή τους, αφού από το 2019 έχουν μείνει στους δήμους οι μισοί εργαζόμενοι, όμως πέρα από κάποια ευχολόγια για την ανάγκη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό των ίδιων των δήμων, που τα έθεσε και στη νέα Υπουργό, δε δεσμεύτηκε σε καμία σοβαρή διεκδίκηση για το ζήτημα, ακόμα και μετά τη σχετική πίεση από τους εκπροσώπους της ΔΑΣ. Αντίθετα αυτό που συμφώνησε να διεκδικήσει ήταν η ανάγκη παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, κάτι που δε μας εκπλήσσει μιας και κεντρική πολιτική γραμμή Κυβέρνησης και Δημάρχων τόσα χρόνια είναι η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά να κλείνουν τις τρύπες με συμβασιούχους.
Η συζήτηση, και η σύμπνοια με την πλειοψηφία της Ε.Ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δεν έμεινε μόνο εκεί. Για το θέμα της κατάργησης της διάταξης Βορίδη περί υποχρεωτικής άσκησης έφεσης των δήμων σε θετικές δικαστικές αποφάσεις των εργαζομένων ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμφώνησε ότι πρέπει να καταργηθεί γιατί αντιτίθεται στο άρθρο 102 του Συντάγματος, αλλά όταν τέθηκε από τους εκπροσώπους της ΔΑΣ η ανάγκη να αλλάξουν οι νόμοι και το Σύνταγμα και να γίνει μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, είπε ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται… Με τέτοιες πολιτικές και αρνητικές προθέσεις συνεχίζουν τα κοράκια των δικηγορικών γραφείων να θησαυρίζουν σε βάρος των συναδέλφων. Είναι θεμιτό για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των δημάρχων, να βγαίνουν θετικές αποφάσεις σε λιγότερο από 5% των συναδέλφων, παρά να μονιμοποιηθούν άνθρωποι που συχνά δουλεύουν και πάνω από 20 χρόνια στον ίδιο δήμο (βλ. Σχολ. Καθαριότητα, ΕΣΠΑ, κ.λπ.).
Η πιο χαρακτηριστική συμφωνία όμως μεταξύ της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του προέδρου της ΚΕΔΕ είναι το θέμα της αξιολόγησης, που λίγο έως πολύ συμφώνησαν στο ότι αυτή η αξιολόγηση είναι αρνητική γιατί δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Δήμων, και ότι μπορούν να προτείνουν μια άλλη, που θα είναι «πιο δίκαια». Δηλαδή συμφώνησαν το συνδικαλιστικό κίνημα να δώσει το χέρι βοηθείας στην Κυβέρνηση και τους Δημάρχους (και όχι απλώς το άλλοθι) να εφαρμόσουν μία «άλλη καλύτερη αξιολόγηση». Το να μιλάμε για «πιο δίκαιη» αξιολόγηση είναι για γέλια την ώρα που υπάρχουν τμήματα χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, την ώρα που η υλικοτεχνική υποδομή έχει καταρρεύσει, την ώρα που συνεχώς μεταφέρονται αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση στους δήμους, χωρίς προσωπικό και πόρους. Αλλά το ζήτημα με την αξιολόγηση είναι πιο βαθύ. Θα αποτελέσει το καρότο και το μαστίγιο για να συνταχθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι με τις κεντρικές κρατικές επιλογές, δηλαδή να υπηρετήσουν αυτό το εχθρικό για τα λαϊκά συμφέροντα κράτος, τμήμα του οποίου είναι και οι δήμοι, και σε τελευταία ανάλυση να δρουν με μεγαλύτερη συνέπεια ενάντια στα συμφέροντα του λαού και των ίδιων. Για αυτό και οι Κυβερνήσεις και ΚΕΔΕ τόσα χρόνια κάνουν το παν για να προωθήσουν την αξιολόγηση και για ακόμα μια φορά βρίσκουν και χείρα βοηθείας από τις παρατάξεις της ΣΥΝ.ΑΝ, της ΑΣΚ και της ΔΑΚΕ.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, μπροστά στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου οι δήμαρχοι θα έρθουν να μας πουν ότι πάντα μαζί μας ήταν και ότι εμείς τους είχαμε παρεξηγήσει. Ότι και αυτοί είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (αλλά τι να κάνουν πρέπει να λειτουργήσουν οι δήμοι), υπέρ των αυξήσεων στους μισθούς μας (αλλά φταίει η κυβέρνηση), υπέρ των προσλήψεων προσωπικού (αλλά έχουν δεμένα τα χέρια). Ότι τέλος πάντων έχουμε δίκιο για όσα λέμε, αρκεί να τα λέμε χαμηλόφωνα και θεσμικά και να μην κάνουμε το ατόπημα να τα διεκδικήσουμε με καμία απεργία.
Εμείς από την άλλη ξέρουμε καλά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας και μέσα από μαζικές διαδικασίες να διεκδικήσουμε:
– Αυξήσεις στους μισθούς μας 20%.
– Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
– Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών των δήμων.
Ξέρουμε καλά ότι αυτός ο δρόμος είναι ο μόνος που μπορεί να έχει αποτέλεσμα».